MIJN TALENT VOOR ONZICHTBAARHEID

Dit ben ik, ergens in de seventies.
Dromerig, zachtaardig en ook waanzinnig verlegen.
(Met een DIY-kapseltje van mijn moeders hand.)

Als ik droomde over wat ik later zou doen, dan zag ik mezelf werken bij een Postkantoor. Mijn dagen vullen met stempeltjes zetten en formulieren invullen. Dat leek me passend bij wie ik was en fijn om te doen. No kidding.

In mijn puberjaren werd dat diep in mezelf weggedoken zitten minder, maar het verdween zeker niet. Soms werd het door anderen benoemd. Positief: ik was een beetje mysterieus, of negatiever: ik was ‘moeilijk te peilen’.

Ik ervoer mijn verlegenheid vooral als een gegeven, iets dat bij mij hoorde. Onhandig, maar zolang je alle situaties waarin je hardop moet praten in een groep uit de weg gaat, prima mee te leven.

Totdat ik iemand (ik weet niet meer wie & waar) heel stellig hoorde zeggen: “verlegenheid is een eigenschap waar je niets aan hebt.”

Oh….echt?

Zo had ik het nog nooit bekeken. Maar, die zin bleef hangen en bracht me aan het twijfelen. Wat er in doorklonk was namelijk dat verlegenheid geen vaststaand gegeven is. Als dat zo was, en het was ook nog eens een ‘nutteloze eigenschap’, deed ik mezelf en mijn omgeving dan niet tekort?

Dat inzicht zorgde ervoor dat ik stukje bij beetje de grenzen van de ruimte die ik durfde in te nemen opschoof. Zeker toen ik voor mezelf ging werken, bleken flinke stappen daarin noodzakelijk. Telkens weer spannend, maar meestal ook lonend.

Dat ik nu, lichtjaren later, anderen mag helpen om hun verhalen naar buiten te brengen en zichtbaar te maken lag dus niet bepaald in de lijn der verwachting.

Mijn eigen ‘journey’ daarin zorgt ervoor dat ik niet geloof in geboren sprekers en geboren leiders. Je hoeft niet voor iets de wieg gelegd te zijn om het toch te worden.

Wat ik vele malen belangrijker vind is: uitproberen, vallen & opstaan, grenzen verschuiven. Ook: je ambities serieus nemen en daar geïnspireerde acties aan koppelen. Los durven komen van de plek waar je nu staat.

Video’s en verhalen zijn voor mij daarin instrumenten. Dé perfecte video of speech interesseert me niet zo. Wel de beweging die je in gang weet te zetten. Wat er voor jezelf en voor anderen ontstaat door het delen van je verhalen.

Wil je inspirerende verhalen brengen maar durf je niet goed? Wat mij altijd helpt is me voor te stellen dat alle mensen om mij heen meer verlegen zijn dan ik. Wat zou ik dan doen en zeggen om hen in beweging te krijgen? Helpt enorm!

---
Spreekt dit je aan en wil je ook op een inspirerende manier werken aan je zichtbaarheid? Dan nodig ik je uit voor mijn groep ‘Video & Storytell Inspiratiegroep’, op Linkedin. (Een afgesloten en veilige plek om voor uitproberen, vragen, vallen & opstaan)

Aanmelden kan via:

Gevestigd te Schoorl
KvK 37136276

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Webdesign: www.zandenparels.nl
Fotografie: Sanneke Beer | Petra van Vliet

Alle rechten voorbehouden Marieke Jansz 2018