Hou op met die stomme vlogs!

Vorige week postte ik een (heel simpel) vlogje op Linkedin. Het ging over hoe ongemakkelijk is om de pratende versie van jezelf terug te zien op camera.
Een paar dagen later staat de teller 152 likes en 47 comments. Positieve reacties in overvloed dus!
Maar tussen al die leuke, aanmoedigende reacties zaten ook drie zure berichtjes. 'Hou op met die stomme vlogs', schreven ze - elk in hun eigen bewoordingen. De een vond vlogs teveel 'blabla' de anderen vonden vlogs sowieso tenenkrommend.
Op papier slaat de balans natuurlijk ver uit naar het positieve, dat is de overweldigende meerderheid. Maar in je gedachten? Kun je het daar ook zo makkelijk loslaten...?
Bij mij gaat dat niet vanzelf. Ik moet daar wat voor doen. En omdat ik zeker weten dat ik daar niet uniek in ben, dit keer een nieuwsbrief over:
Hoe om te gaan met dat soort negatieve reacties?
Mijn beste advies is: zoom uit! Ga als een helikopter de lucht in en bekijk jouw leven en het leven van de criticasters. Wiens leven ziet er leuker, rijker, voller, interessanter, liefdevoller uit? Dat van hen, of dat van jou?
Natuurlijk, je kent deze mensen waarschijnlijk niet. Maar dan nog is de uitzoom-vraag prima te beantwoorden. Wie zijn tijd besteedt aan zure berichtjes tikken en de wereld insturen, heeft zeker weten de nodige frustraties in zijn leven. Terwijl jij op zaterdagavond wat leuks aan het doen was, zaten zij zich met stoom uit hun oren publiek te ergeren. Kies maar wat jou favoriete avond is...
Ik gedachten wens ik hen daarom alle goeds van de wereld toe.
Daarnaast is het goed om je af te vragen: door welke mensen wil ik me laten beïnvloeden? De mensen die jou terug in je hok willen stoppen? Of degenen die je aanmoedigen om te groeien? Yesss, dat is niet moeilijk kiezen, toch?!
Los daarvan, ik snap ze ook: vlogs kunnen ongemakkelijk zijn om naar te kijken. Soms gaat een verhaal alle kanten op, mist het een duidelijke focus, of ligt de ijdelheid er dik bovenop. Niet alle vlogs zijn persé leuk. Maar wie menselijkheid ongemakkelijk vindt, kan beter bij zichzelf te rade gaan dan bij de ander.
Dat is precies het mooie aan video: het is communicatie EN menselijkheid. (EN creativiteit EN personal branding EN storytelling EN zelfrelativering EN techniek En ga zo maar door). Het hele pakket.
Dus, mocht angst voor kritiek je tegenhouden bij het maken en delen van video's, houdt deze mail dan bij de hand.

Gevestigd te Schoorl
KvK 37136276

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Webdesign: www.zandenparels.nl
Fotografie: Sanneke Beer | Petra van Vliet

Alle rechten voorbehouden Marieke Jansz 2018