Stilte aub!

Met regelmaat beklaag ik mezelf dat er nooit eens een rustig moment is om een video te maken.

Of er zijn rondstuiterende kinderen thuis, of er wordt ergens naarstig en elektrisch gegrasmaaid, of de telefoon gaat, of … nou ja, vul maar in. 


Snappen we wel wat jij doet?

Van best veel mensen om me heen weet ik wel een beetje wat ze doen, maar niet heel precies. Dat komt omdat ze (of we) veel te vaak over ons werk vertellen in weinigzeggende containerbegrippen. Niet handig, voor zichtbaarheid.


Is video een reputatierisico?

Je reputatie is misschien wel je belangrijkste bezit als professional. Daar wil je zorgvuldig mee omgaan. Passen ('zelfgebakken') video's en meer persoonlijke zichtbaarheid daar wel bij? Daarover host ik op 18 maart 2021 een room op Clubhouse. Waarin ik ook mijn eigen ongecencureerde ervaring deel. Praat je mee?


De krant, de ondernemers en de overkill

Deze week leverde ik mijn eerste artikel in voor NRC Handelsblad* én gooide ik een Facebook, Linkedin en mail van mijn telefoon. Wat het één met het ander te maken heeft, vertel ik in de video.

* ik ben en blijf 95 procent van mijn tijd ondernemer, maar maak af en toe een klein uitstapje als freelance journalist. Mijn eerste artikel zie je hier:

Het eindresultaat zie je hier >>


Verkopen via social media...?

Binnenkort geef ik weer een webinar over de vraag hoe je vliegend uit de startblokken komt met je onderneming. Hierboven zie je de aankomende datum waarop ik dit webinar nog een keer geef. Je kunt je nog opgeven! 


Moet je jezelf forceren om je doelen te bereiken?

Deze week deed ik mezelf een paar laarsjes cadeau.

Niet helemaal mijn stijl, maar dat trok me er juist in aan. 

Je zou kunnen zeggen: wat geforceerd, ze passen helemaal niet bij je! 

Je kunt ook zeggen: wat goed, je durft iets nieuws!


Alles leek op dikke stroop

"Hoe is het…?" vraag ik. Het blijft stil. 

Ik hoor dat ze tranen wegslikt. Dan zachtjes: “Het lijkt erop alsof alles me wil zeggen: dit is trekken aan een dood paard.” Ik weet het. Haar live trainingen gingen niet door (Covid), de webinars die ze als voorproefje zou geven kregen weinig bezoekers, de website liet het op het moment suprême afweten, en ga zo maar door...


Heb je het gevoel dat je jezelf steeds herhaalt?

Ik geloof heel erg in het opbouwen van zichtbaarheidspieken en momentum. Dat betekent dat je  - op gezette tijden - flink wat verhalen en (liefst ook) video's mag maken en delen. Op je site, in je nieuwsbrieven, op social media. Het wil alleen niet dat je telkens hetzelfde verhaal moet vertellen. Er zijn namelijk zoveel verhalen die je kunt vertellen. Als je maar weet hoe je moet kijken....


Neem je de leiding? 

Bij mij duurde het een tijdje voor ik dit in de gaten had. En daarna nóg een tijdje voordat ik het ook echt durfde. De leiding nemen. Niet alleen in wat je aanbiedt als ondernemer, maar ook hoe en wanneer je dat aanbiedt...


Lanceren achter de schermen

Je kent ze vast, mensen die elke dag verhalen delen op social media. Soms meerdere per dag. Ik bekijk het met bewondering, maar kies zelf een andere weg. Rustiger. Waarschijnlijk zit jij er ook zo in (anders was je hier niet). Ik geloof meer in PIEKEN - vooraf uitgestippelde periodes waarin je je aanbod volop in het licht zet. Periodes die je inhoudelijk voorbereidt en waarvoor je je helemaal oplaadt. Met de promotie van mijn LEF mini programma zit ik nu midden in zo'n piek. Dat is een soort balanceren tussen twee dingen, daarover vertel ik je in de video.


Fietslessen voor ondernemerschap

Deze paar dagen ben ik aan het wegsmelten, op mijn racefiets, in Limburg. De zomer is natuurlijk bedoeld voor dolce far niente, maar ik had enorme behoefte aan discipline, dus wekker vroeg en gáán, (het zoete nietsdoen voelt daarna nóg zoeter). Ik weet het, geen sexy woord: discipline… het klinkt kil, ongezellig en zwaar uit de mode. En al helemaal niet zomers. Maar fietsen in de hitte heeft voor mij de herinnering in zich van een dag waarop ik mezelf volledig overtrof. Dat diezelfde lessen enorm goed werken in ondernemerschap, ontdekte ik pas jaren later.... 


Pieken en dalen

Hoe zichtbaarder, hoe beter. Zou je denken... Maar voor heel veel ondernemers werkt dat niet (mijzelf inbegrepen). Linkedin, Instagram, Facebook, Twitter, het zijn soort veelvraten die nooit verzadigd raken. Er kan altijd méér: nóg een post, nóg een video, nóg een story. Dat kan je het gevoel geven dat je continue kansen laat liggen. Maar voor jezelf en voor je bedrijf is het belangrijk om een duidelijke eigen koers te hebben. Eigen keuzes. Los van wat anderen doen. Dat zorgt ervoor dat je veel meer een eigen verhaal zult hebben en een eigen stijl. Daar horen ook pieken en dalen bij: periodes van extra zichtbaarheid, afgewisseld met rustigere tijden. 


Stop niet alles in je video

Ook al staat de zomervakantie voor de deur, voor veel ondernemers is het de tijd om weer (voorzichtig?) de markt op te komen. Om een nieuw aanbod, een nieuwe dienst, of nieuwe training de wereld in te zetten. Natuurlijk is het een goed idee om dat in een video kenbaar te maken. Alleen: wat vertel je precies in je video? Geef je informatie.... of pak je het anders aan? 


150 video's & wat daarvoor nodig was

Al ben ik niet zo van de scorelijstjes, afgelopen vrijdag heb ik toch even geteld... Bijna 150 video's! Dat was wat mijn klanten bij elkaar produceerden de afgelopen maanden. Het mooie was, degenen die vooraf hadden aangegeven het echt té spannend om met hun hoofd op beeld te komen, bleken de meest productieve (live) video-makers te zijn! Ik bedoel maar, soms vertel je jezelf het verkeerde verhaal. Wat de productie zo hoog maakte, was de omkering in denken: Van: 'Ik moet mezelf laten zien' Naar: 'Hoe ben ik zo benaderbaar en behulpzaam mogelijk voor de mensen met wie ik graag wil werken?'  Wat ook helpt, is om goed te begrijpen waar video toe kan leiden...


- Voor meer video's, scroll naar beneden -

VERHALEN

Vloggende kinderen

Mijn talent voor onzichtbaarheid

Irrelevante details

AANDACHT

Een file vol helden

Zelfpromotie in balans houden

Zichtbaarheid & gemak

Zichtbaarheidsgedoe drempels

Een aantrekkelijk aanbod en een aantrekkelijk verhaal

De leading expert worden van je vakgebied klinkt prachtig

Doorzetten!

Hou op met die stomme vlogs!

Ondernemerschap en stijgende lijnen

Social media en jouw humeur

Verhalen en video's die raken

Feedback ontvangen

Video = energie


VLOGS


EEN INDRINGEND VERHAAL

Plastisch chirurg Paul van Zuijlen wilde de verhalen van zijn patiënten op een andere manier in beeld brengen. Aan mij de eervolle taak hem te begeleiden bij het uitdenken, optekenen en produceren van dit aangrijpende verhaal. Met Titus Radstake in de bijzonder moedige hoofdrol.