Wat te doen bij een videoblock? 

Van alle dingen die er door mijn gedachten vlogen (huishouden/ kinderen/rekeningen/afspraken/to-do lijstjes) en die daar behoorlijk wat drukte maakten, was het op één plek oorverdovend stil. Het stukje in mijn brein waar normaalgesproken met regelmaat creatieve ideeën ontstaan. Specifieker: video-verhaal-ideeën. 

Niet één goed onderwerp kon ik bedenken. Als er al iets kwam opborrelen, was het een veel te losse flodder. Niet bruikbaar. Vond ik. Zo schoof ik ‘video-maken’ dagen, weken voor me uit, mezelf afvragend of ik misschien ALLE creativiteit had opgebruikt...

Omdat ik niet de enige ben die zoiets meemaakt, besloot ik er eens volop in te duiken. In het thema ‘videoblock’. En er een artikel over te schrijven, met een mix van eigen ervaring en internet-speurwerk. 

Wat er tijdens zo’n creativiteitsblok gebeurt? Kortweg twee dingen: 

  1. je bent over-kritisch op je eigen bedenksels (wat natuurlijk neerkomt op angst voor kritiek van anderen) of er komt überhaupt geen idee. 
  2. je stelt je taak uit, en uit, en uit…

Naast overmatig perfectionisme kwam ik in mijn zoektocht ook twee andere creativiteits-killers tegen. Namelijk: (a) je eigen succes en (b) omstandigheden die je mentaal zwaar op de proef stellen (burnout, rouw, depressie), waardoor er logischerwijs weinig focus is op het creëren van nieuwe dingen. Over dat eerste: stel je hebt een loeigoed boek/filmpje gemaakt dat met applaus is ontvangen. Succes kan overrompelend werken; je gelooft dat dit je beste werk was en dat je nooit meer zoiets leuks, goeds en origineels kan maken. 

Waar het creativiteitsblok ook vandaan komt, er ontstaat angst en stress. Dat activeert een ander hersendeel dan het stukje waar de goede ideeën vandaan komen. 

Wat nu?  

Wat mij sowieso helpt is de paniekerige gedachte ‘er komt niets meer’ onder de loep te nemen. Die gedachte gaat namelijk uit van schaarste: alsof mijn ideeënmachine daadwerkelijk tot de bodem leeg kan raken en niet meer volstroomt. Onzin natuurlijk. Er is geen schaarste, geen bodem, geen logica achter de gedachte dat de stroom voorgoed is opgedroogd. ‘Er komt niets meer’ kan dus vervangen worden door ‘er is altijd meer.’ Dat alleen al, helpt. 

Creativiteit hoeft ook zeker geen hard stromende ideeënwaterval te zijn, het kan net zo goed een druppelende kraan zijn. Er komt een druppel, en na een tijdje weer één, en weer één. Ook dat is een prima bodem voor het maken van filmpjes! 

Als ik mijn gedachten verder analyseer zie ik ook dat ik erg hoge verwachtingen heb van het eindresultaat. Wat ik maak, MOET ALTIJD beter zijn dan het vorige.  Pfff, begin er dan maar eens aan… Het beste medicijn hiervoor is om te focussen op het in actie zijn, en niet op het eindresultaat. Het gaat om het MAKEN, om dat met volle aandacht en energie te doen. Wat het aan waardering van anderen op zal leveren, aan het eind van de rit, is niet relevant. Dat lijkt zeker bij het delen van filmpjes op social media een vreemde houding te zijn, maar echt: het maakt het hele proces veel leuker. Mijn invloed stopt zodra ik iets post. Dan is mijn taak succesvol volbracht. Vergeet die likes! Beloon jezelf in plaats daarvan voor het in actie zijn. Wat de uitkomst ook is, het is óf goed, óf leerzaam. 

Wat verder helpt: 

- Genoegen nemen met een idee dat eigenlijk te simpel voelt. Gek genoeg - of nou ja, eigenlijk niet zo gek - levert dat de beste filmpjes op. Wat jij als open deur of gesneden koek ervaart, is misschien precies het inzicht waar een ander mee is geholpen.

- Een deadline stellen, en misschien zelfs wel met een publieke aankondiging. Die dag gaat je video de lucht in. Punt. Klinkt als 'the hardway', maar soms is dat precies nodig om jezelf te dwingen de switch te maken van denken naar doen.

- Wat zeker ook helpt is korte stretches van zeer gefocust werk. Mijn ‘natuurlijke’ neiging is om eindeloos lang door te werken en me daarbij heel vaak te laten afleiden door mail, social media en telefoontjes. Maar sinds kort is het roer om. Ik werk korte blokken met hoge focus en ik 'disconnect'; al het andere moet wachten. Die korte maar hoge intensiteit zorgt voor een scherper brein en meer ruimte voor creativiteit. (Ook voor meer tijd trouwens!) Zo'n focus-uur kan een brainstormsessie zijn voor ideeën, een script maken of het daadwerkelijke filmen. 

- Bewegen! Fysieke uitdaging! Als mijn gedachten vastlopen, is niets zo heilzaam als een half uurtje hardlopen. Ik probeer mijn gedachten te parkeren en concentreer me op alles wat ik onderweg zie, hoor, ruik. Wat er steevast gebeurt, is dat er ergens onderweg oplossingen oppoppen in mijn hoofd. Bruikbare ideeën, waar ik – zo lijkt het – niets voor hoefde te doen. Magisch & logisch. In een leeg hoofd is meer ruimte voor nieuwe gedachten…

- Bij writer’s block wordt tenslotte vaak ‘free writing’ als remedie geadviseerd. Met de timer erbij een bepaald aantal minuten schrijven, zonder vooropgezet plan, zonder kritisch te zijn op wat je schrijft en zonder je pen van het papier te halen. Totdat de timer afloopt. Het brengt je in actie, zonder dat die kritische stemmetjes in je hoofd steeds roet in het eten gooien. Freewriting is natuurlijk ook op video toe te passen. Een dagelijkse portie ‘freefilming’ dus. Camera aan en praten maar! Maakt niet uit wat je zegt.

Eerlijk, mijn creativiteit is weer aangegaan door de combinatie focus en bewegen, maar mocht dat een volgende keer niet afdoende zijn, dan zet ik ‘freefilming’ zeker in. 

Zit je na dit alles nog steeds helemaal vast…? Maak dan een video over het vastzitten zelf. Over de gedachten die door je hoofd gaan, het gebrek aan ideeën, je frustratie. Sowieso een goede oefening, en je-weet-niet, maar misschien blijkt het na afloop, in al zijn eerlijkheid, een topcreatie te zijn, die het waard is om gedeeld te worden! 


Tips over video, videomarketing, zichtbaarheid en heldere communicatie in je mailbox? Meld je hier aan.

Voornaam
E-mailadres

Gevestigd te Schoorl
KvK 37136276

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Alle rechten voorbehouden Marieke Jansz 2018
Webdesign: www.zandenparels.nl
Fotografie: Sanneke Beer